Endelig lykkedes det, 
....at se noget... "bare lidt"   fornuftigt komme ud af 3D-printeren.

Gårsdagens video viser mit første egentlige print, som dog endnu ikke er blevet så flot som jeg kunne ønske mig.'

Her forsøgte jeg at printe en BELT-HOLDER - som benyttes til at fastholde et TAND-bælte, vist herunder.

Dette billeder viser de 2 huller, som dog ikke blev brugt ved denne montering.

Herudover, er der gode nyheder...
Det er nu lykkedes mig, at få alle motorer til at køre som forventet, og alle ENDSTOP virker 100 % efter hensigten. 

HOMING er bare en fryd... det her med at få alle stepperne til at gå til et fast udgangspunkt, nemlig det forreste hjørne i venstre side af printbordet.

...Se det her:

Lige nu står der tilbage...
At få AUTOLEVEL til at virke lidt mere end de 66 %...  

Den funktion, som har til hensigt at lave en 9-punkts tabel over højden mellem ekstruderen og bordet, som der skal kompenseres for, hvis bordet er skævt eller hælder lidt til den ene side. Set fra fronten, skal der laves 3 målinger helt fremme, fra venstre til højre, dernæst 3 punkter på midten, fra højre til venstre, og igen 3 målinger helt bagerst fra venstre til højre.

Det der sker...
Faktisk kører den fint på X-aksen og Z-aksen, men af een eller anden grund, vil den ikke køre på Y-aksen.

D.v.s. at den fint starter i sit udgangspunkt, laver en måling, dernæst avanceres X-aksen til midt foran på bordet. Der måles, og X-aksen avanceres til yderste højre punkt - defineret i programmets firmware - hvor den laver yderligere en måling.

Nu skulle den avancere Y-aksen til midten af højre side af pladen, men det gør den ikke. 
Motoren brummer lidt, og der rykkes ganske lidt i Y-aksen, hvorefter måling foretages. Som ovenfor reduceres nu X-aksen til midten af bordet, og ny måling. Yderligere reduceres x-aksen til venstre side og ny måling. 
Nu skulle Y-aksen igen avanceres til bagerste venstre side, men igen sker dette ikke. Motoren brummer lidt, og det rykker ganske lidt i Y-aksen, hvorefter der måles. Derefter avanceres X-aksen igen til midten af bordet, hvor der måles, og til sidst avanceres til yderste højre side på bordet, hvor sidste måling foretages. Herefter skulle ekstruderen gå til sit udgangspunkt med en HOMING, men det gør den altså ikke. 
Kun hvis jeg selv bruger kommandoen HOMING, sker dette.

Konfigurationen af funktionen er relativ simpel, og består blot i, at man sætter nogle variable i CONFIGURATION.H, hvorefter man faktisk ikke har noget andet at skrue på.   STOR MYSTIK...

Nå, jeg må jo se om ikke jeg kan få det til at virke, for det er faktisk den sidste hindring jeg skal over, for at sikre mig et ordentlig 3D-print.

11.sept. 2017
Så er den der...
Endelig endelig endelig lykkedes det, at få AUTOLEVEL til at fungere.


   Tryk på billedet og se videoen her...

Her i week-enden var jegf en tur i Copenhagen Marker, som have udstilling i nogle gamle bygninger på Carlsberg i København. Her mødte jeg en gut, Martin,  der vidste noget om den her MARLIN software, og efter en snak med ham, fik jeg en fidus, nemlig at kigge på hastighed og acceleration på den Y-akse, som jeg ikke kunne få til at fungere. Og han havde så ganske ret.

Efter at have fiflet lidt med de variable til Y-hastigheden samt sænket Y-JERK-niveauet - ikke ret meget med dog noget - kører den automatiske nivellering som den skal.

Disse er rettelserne:

#define DEFAULT_MAX_FEEDRATE { 300, 175, 5, 25 }
#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION { 1000, 100, 100, 5000 }
#define DEFAULT_ACCELERATION 100 // X, Y, Z and E acceleration for printing moves
#define DEFAULT_RETRACT_ACCELERATION 100 // E acceleration for retracts
#define DEFAULT_TRAVEL_ACCELERATION 100 // X, Y, Z acceleration for travel (non printing) moves
#define DEFAULT_XJERK 5.0
#define DEFAULT_YJERK 5.0

Nu er der blot tilbage at få indstille extruderen så den gør som jeg vil have det.
Det kan nu godt blive et problem, da jeg tror, at jeg har brændt ATMEGA'en af i den sokkelforbindelse, der styrer extruder-steppermotoren, men nu må vi se.

Uheldet skete, da en kineserleverandør sendte nogle forkerte stepperdrivere, og dem havde jeg ikke lige kontrolleret, før jeg monterede dem. De var næste helt ens med den jeg havde brændt af, men sådanne fejltagelse må man betale sig fra.

13. sept.2017
I går tirsdag aften besøgte jeg en gruppe nørder i København, hvor bl. andet Martin (nævnt tidligere) slår sine folder, og her fik jeg en gennemgribende snak med ham om mit projekt. Jeg fortalte om de problemer jeg har haft, og hvilke problemer der står tilbage, og han belærte mig om, at man absolut skal have styr på strømtilførselen til disse stepper-motorer.
Det er et fænomen, jeg ikke tidligere er gået tæt på, så jeg tænkte, at det var sikkert en god idé.'

Martin viste mig et hjemmelavet instrument til at måle strømmen til hver enkelt stepper-motor, en dobblet-ensretter der kan ensrette pulser fra arduino, og et 2 Amp. analogt måleinstrument, som så viser gennemløbet af den strøm der tilføres en enkelt gren af steppermotoren.

Jeg fandt et gammelt analoginstrument i garagen, og herunder ses måleopstillingen, som også viser hvor meget strøm X-aksen bruger ved almindelige bevægelse fra een side til den anden, ialt ca. 1,5 Amp.

Commando X Y Z x 2 E
HOME 1,6  1,7 4  
mikrostep 1,6 1,7 3,8  
MOVE 1,6 2,5-> 0,5 4  

Nu skal jeg så til at have extruderen til at køre...

Men inde det kan lade sig gøre, skal jeg have skiftet ArduinoMEGA ud til en ny, fordi jeg tror, at jeg har brændt en port af, der skal styre extruder-motoren. Jeg kan i hvert fald ikke aktivere extruder-motoren med den ATMEGA jeg kører med lige nu.

NYT PROBLEM...
Nu har jeg skiftet ATMEGA'en ud med en helt dugfrisk, og så får jeg et nyt problem.

I tabellen ovenfor er der endnu ikke skrevet data for E-extrudermotoren
Grunden hertil er, at jeg ikke kan få den til at køre den motor.
Jeg forsøger at finde en løsning, og jeg har nævnt tidligere, at jeg ved en fejl fik monteret en stepper-driver, der ikke var kompatibel, og den har brændt noget af, og dette noget, har jeg endnu ikke styr på.

Derfor har jeg monteret en helt ny og jomfruelig ARDUINO ATmega 2560, da porten må være brændt af på den ATmega der sad i, inden monteringen af den "ikke kompatible" stepperdriver, hvilket var ret tydeligt, da der kom en undseelig røgsøjle fra kontrolleren, da uheldet skete.

Men selv med den nye ATmega, sker der ikke noget, så nu er jeg i vildrede med, hvad der kan være gået galt, og her er en video som viser hvad der sker på en port som virker, og hvad der sker på den port, som ikke virker.

Nu har jeg desuden eftermålt RAMPS 1.4 igennem med et OHM-meter, og jeg kan IKKE se nogen fejl....

Men måler jeg nu rigtigt ??

Vil der overhovedet være signaler til E-motorerne, hvis temperaturen på noslen ikke er hvad den skal være ?

...altså.. Kan motoren til extruder køre, hvis temperaturen ikke er oppe på de 200 grader i noslen, og er det 
derfor holdestrømmen er helt stabil og motoren ikke flytter på sig??

Hvorfor er der konstant holdestrøm på motoren når der tændes for strømforsyningen ???

Kan Martin have ret når han siger, at der måske er en software fejl ????

Portene til Extruder Stepper-motoren er ATmega2560 port 24, 26, 28 og 42

#define E0_STEP_PIN      26
#define E0_DIR_PIN        28
#define E0_ENABLE_PIN 24
#define E0_CS_PIN          42

Disse er nu testet og de virker.

Dette kan indikerer en softwarefejl... og... at Martin måske igen har ret...Hmmm...

16. sept.2017

Efter en minutiøs gennemgang af min Configuation.h, fandt jeg følgende:

da jeg satte den til 0 virker extruder-motoren... YES!!!!  

Så havde Martin igen ret i, at det kunne være en software-fejl, men een af mine egne he he

Her er en komplet pakke af den kørende version af MARLIN: CurMARLIN_dk.rar

Nu skal selve extruderen have en omgang.

18.sept.2017

Jeg har samlet en ny extruder som ser sådan ud:

Min gode smedeven fra tidligere har også en fræser, som er benyttet til at skabe tykkelsen på den bæreplade af ALU, som er bærer af kølelegemet over extruderen.
Da nu fræseren var i gang, var det en smal sag også at lave sporet til, at køleelementet kunne skubbes ind og klemmes fast med skruen (bedst set på billed 2 og 4.)

Af billederne fremgår også, at filament når helt ned i noslen. Billed 3 og 5 viser de 2 endepunkter med en lille sort markering på billed 3, og på billed 5 ses, at længden går ud over den nederste del af noslen. Billede 6 er den færdigsamlede nye extruder uden køling...
Denne extruder er et eksperiment, indtil en nybestilt fremkommer i løbet af oktober.

Det er nu meningen, at der skal tilføjes et par huller forrest på billed 2 i højre side af bærepladen, så det hele kan spændes fast i maskinen. Desuden skal der tilføjes et beslag til fastspænding af den elektronisk solonoid-Z-MINimumEndstop, der skal monteres så tæt på extruderen som muligt, og meget gerne justerbar på en let måde.

Billed 5 viser at jeg har genbrugt noslen af messing, og efter at den er blevet rengjort med en gasbrænder, og blæst igennem med trykluft, er der fint gennemtræk.

Herhjemme koster en sådan extruder med samt en kappe og en lille blæser typisk 500 kr, og i Kina fås en fuldstændig tilsvarende for en tiende del af dette beløb, hvis blot man har tålmodighed til at vente på det, og som pensionist har man god tid...

 

Mere senere...