REPRAP 3D-printer software - Hvad skal jeg vælge ? 

Der findes et væld af video-instruktion omkring 3D-printer-opsætning, men jeg foretrækker Tom's...:

    https://www.youtube.com/channel/UCb8Rde3uRL1ohROUVg46h1A

Vi skal lige have et par andre hjemmesider klar...
Mads snakker om MARLIN-programmet som værende det han bruger, og jeg har fundet det på SainSmart´s hjemmeside, og kaldes generelt for FIRMWAREN
    http://www.sainsmart.com/3d-printing/3d-printkits/sainsmart-mega2560-a4988-ramps-1-4-3d-printer-kit-for-arduino-reprap.html

Du kan downloade det her:    
    ARDUINO-0023.RAR

MARLIN-Configuration information fra SainSmart:
    http://wiki.sainsmart.com/index.php/SainSmart_2-in-1_3D_Printer_Controller_Board_for_RepRap_Arduino_Betterthan_RAMPS#Marlin_Configuration.h

Programmet er nu lagt på min Arduino Mega 2560, med denne Configuration.h, her som en txt-file, men der kan godt komme ændringer.

Her er en forklaring på, hvorledes man confugurerer MARLIN: http://solidutopia.com/marlin-firmware-user-guide-basic/

Det er kun det nøgne processor-kort, og intet er tilsluttet, og opstart ser således ud på MONITOR.       Det lover godt...

  Global variables use 4.758 bytes (58%) of dynamic memory, leaving 3.434 bytes for local variables. Maximum is 8.192 bytes.
WARNING: Spurious .github folder in 'Adafruit Motor Shield library' library
Invalid library found in C:\Program Files (x86)\Arduino1\libraries\Repetier-Firmware: C:\Program Files (x86)\Arduino1\libraries\Repetier-Firmware
WARNING: Spurious .github folder in 'Adafruit Motor Shield library' library
Invalid library found in C:\Program Files (x86)\Arduino1\libraries\Repetier-Firmware: C:\Program Files (x86)\Arduino1\libraries\Repetier-Firmware
Compiled fejlfrit den 22.10.2016
men med 2 advarseler.

 

BED-LEVELING eller, at holde printbordet helt vandret hele tiden.
I stedet for at skulle stille på skruer hele tiden, for at holde printbordet vandret, og med samme afstand til print-hovedet, kan man installere AUTOMATISK BED LEVELLING.

Der skal monteres en sensor ( induktions sensor er at foretrække ), så tæt på printhovedet som muligt, dog uden at den påvirkes af varmen fra printhovedet, 3 - 5 cm fra er OK.

Sensorerne kan være NPN eller PNP sensorer.

Denne her er en:

DC6-36V LJ12A3-4-Z/BX Inductive Proximity Sensor Detection Switches NPN 4mm

Den forbindes således, venstre: Sensor, højre: Powersupply

Configurering af softwaren er beskrevet i en video fra Tom's...:   
    https://www.youtube.com/watch?v=EcGFLwj0pnA

MARLIN Hardware:

Hardware-mæssigt
vil jeg bruge en ARDUINO MEGA 2560, med et interface RAMPS 1.4 og et grafisk display. Hermed bliver jeg uafhængigt af en PC under selve 3D printningen.
 
Det grafiske display har interface for SD-memorykort, og man 3D-printer direkte fra kortet. D.v.s. at man tegner og udvikler sit 3D-print på computer, gemmer det i *.STKL-format. Derefter skal filen SLICE'S, som kan gøres med et væld af andre programmer.
REPETEIR, bl. andre, har en indbygget SLICER - d.v.s. at skære ud i skiver, som er den måde det skal printes på 3D-printeren. Efterfølgende gemmes filen i *.G-format og overføres til SD-memorykort.
Nu kan SD-memorykortet flyttes over i 3D-printerens grafik-display, og fra display-menuen udprintes så 3D-filen, *.G....

Så langt så godt...

REPETEIR
Der findes en mængde 3D-printer-software ude på nettet, og Mads ændre sidst i sin video program fra MARLIN til REPETEIR.

Jeg har stort set valgt at følge Mads'es projekt, men men jeg må først lige prøve MARLIN, før jeg evt. beslutter mig for at prøve REPETEIR.

Der findes en masse information på nettet om REPETEIR, fordi det er open source-software, og mange har deltaget i udviklingen. 
Desuden kan man betjene 3D-printeren fra REPETEIR direkte, hvilke gør det noget lettere, at justere i softwaren.

Derfor kan REPETEIR også benyttes i andre sammenhænge, bl.a. til CNC-maskiner og Laser-cuttere - det hele drejer sig om Configuration.

Skal det være REPETEAR, findes den her:
    https://www.repetier.com/documentation/repetier-firmware/repetier-firmware-introduction/

Læs denne introduktion grundigt igennem, hvis du laver 3D-printer, og find ud af, hvad der menes med G-CODE!!

REPETEIR er så smart lavet, at der findes en hjemmeside, hvor man foretager configurationen, og efterfølgende downloader man hele programmet, incl. sin configuration.
Denne er så lige til at hente ind i sin ARDUINO IDE, og programmere ARDUINO MEGA 2560 - og det virker, i hvert fald på et MEGA-board uden andet tilsluttet...

REPETEIR Configuration startes på denne side: 

    https://www.repetier.com/firmware/v092/

og sluttes af med en knap til DOWNLOAD af en ARDUINO file.

Det er da simpelt... Nu må vi se, om det kan lade sig gøre i virkeligheden.

Der er en lang række at tests man kan foretage, for at sikre, at 3D-printeren kører som den skal, om temperaturen er i orden, og om printerplanet (printBed) er plant nok. 

Bevæger step-motorerne sig den vej og længde de skal ?

Var det en god idé, at lave kassen i træ ???, det vil tiden vise...

 

Design af 3D-printer figurer

TINKERCAD
Mit besøg på Ballerup Bibliotek blev også en introduktion til et begynderprogram til 3D-formning med TinkerCAD, og Biblioteket forklarede, at man laver let undervisning af skolebørn i TinkerCAD, som er let og intuitiv at forstå.

Tinkercad kan bruges fra denne hjemmeside, og er et omline designværktøj: https://www.tinkercad.com/ og det vil nok være tilstrækkeligt for de fleste, at sætte sig ind i det programs virkemåde.

BLENDER
Et program, som kan væsentlig mere, men til gengæld er meget mere kompliceret at bruge, er Blender.

Programmet kan downloades på denne adresse: https://www.blender.org/download/ og skal installeres på Computeren. Det findes til Windows i både en 64 bit og en 32 bit's version, som kan vælges frit, og så findes det i både en MAC og en LINUS-version.

Jeg har kun snuset til det, men der findes en del YOUTUBE videoer, som kan fortælle meget mere end jeg kan.

Cookie Caster
Til små flade forme, f.eks. kageforme, er dette et godt program. Se en DEMO her: https://www.youtube.com/watch?v=XcCzNYQ2qH0

Måske mere senere...