Samling af 3D-printeren

Kasse til 3D-printeren er nu taget ned af bordet, og sat på et par stole, så jeg har en behagelig arbejdshøjde. Bundpladen er lagt på stolene, og kassen ovenpå, så hvis jeg taber noget, falder det ikke så langt.

Fredag, 04.11.2016
Jeg er nu i gang med at montere X og Y akserne, og det ser ud til at gå efter planen. Der er ingen specielle hensyn at tage ved monteringen som sådan, blot skal man sørge for, at de RØDE hjørneholdere monteres i TOP-HØJDE af kassen - altså helt oppe ved den øverste kant af kassen.

Nu har jeg arbejdet på kassen og monteringen fredag aften og et par timer om lørdagen, og her ses så en video af forløbet.

Klik på billedet....

Rammen i "elevatoren" holder ikke de mål, som Mads opgiver. de 4 stykker 12 mm finer kan ikke alle blive 400 m.m. i længden.
Siderne, højre og venstre er 400 m.m. men fronten og bagenden kan kun blive 380 m.m. Der er en eller anden, der er rent med målene, men det er ikke mig...

Da jeg nu ikke kan komme videre før jeg får de manglende hjørner til print-bordet, vil jeg gå i gang med at forberede elektronikken, og få testet den af.

Her er lige et situations-billede af min lille WORKSHOP, bag garagen:

Søndag, 06.11.2016
I dag er jeg gået i gang med, at kigge på software og hardwaren og hvorledes det alt sammen skal spille sammen.
... og jeg kvajede mig selvfølgelig.

Inden jeg fik tænkt mig ordentlig om, og kigget nærbilleder af Mads'es video 6B og 7, havde jeg brændt 2 af stepper driverne af. 
Nå.. der skal jo også være plads til at betale lærepenge med sådan et projekt, men det korte og det lange går på, at det er dyrt at montere disse drivere forkert, for så dør de.

Det er vigtigt, hvis du har fået fat i denne type driver, A4988, at potentiometeret, lige til højre for kølepladen, vender den rigtige vej i forhold til resten. Her vender det hen mod DISPLAY terminalen.

Hmmm...
Efter denne fejltagelse, tog jeg mig god tid til at gennemlæse et par hjemmesider.

På denne side, finder du nogle nyttige links: http://wiki.sainsmart.com/index.php/Tutorials#3D_PRINTING
.. og nærlæs også denne: http://www.sainsmart.com/3d-printing/3d-printkits/sainsmart-mega2560-a4988-ramps-1-4-3d-printer-kit-for-arduino-reprap.html

Efter en times tid med at læse, var det tid til at teste stepper motorerne af, og her er en simulering af 3D-print af en belte-holder.
Videoen varer ca. 5 minutter.

Herefter holder jeg søndag...

Mandag, 07.11.2016
Jeg har været i Helsingør hos 3D-Nielsen og hente nogle småting, bl.a. en ny Stepper driver til erstatning for den jeg brændte af i går, men jeg fik også lige en induktionsføler til levelindstilling af printbordet med på vejen sammen med noget krympeflex, til når jeg skal have forlænget kablerne.

Ellers har jeg leget med og eksperimenteret med elektronikken, og fået X, Y og Z til at snurre, samt testet ENDstop for alle tre. Så har jeg gennemgået Configuration.h, og indstillet det meste af det der skal stilles der, så lidt har jeg da fået lavet.

Onsdag, 09.11.2016
Jeg modtog i morges GLS-post fra Reprap.me. Det var 2 stk plastikfittings til 3D-printyeren, som var knækket, og i dag har jeg arbejdet som en hest på den vertikale elevator til print-bordet, men er endnu ikke færdig. Har yderligere testet og simuleret et print med elektronikken, som ser ud til at virker som det skal. Der skal dog finpudses i softwaren, når motorerne er endeligt monteret, og printbordet kan bevæge sig frit op og ned... Det er altså en lidt større opgave end ventet, men det skal nok komme til at lykkes. 

Jeg fik da også lige lave 3 beslag til motorerne Y og to Z-motorer:


Noget ALU-arvegods er her kommet til sin ret, efter min afdøde broder, som har fabrikeret BJA Print APS, Strømforsyninger, hvilket ses tydeligt med hullerne til montering af 2N3055 krafttransistorer. Men det gør jo ikke T-ALU-profilerne dårligere...

Mandag, 14.11.2016
Hen over weekenden har jeg forsøgt at montere de vertikale stepmotorer, og få gevindstængerne til at kører, dog uden større held.Problemet ligger i, at da jeg fik drejet enderne af gevind stængerne ned til de 8 mm, som de skulle være, har smeden spændt for hårdt på gevindet, så samlemøtrikken, som er den der skal bære print-bordet, ikke løber let, men går i hårdknude og låser. Desuden er begge spindler blevet beskadiget ved, at efter monteringen i kassen, ses det tydeligt, at de slår sig, når de bliver roteret.
 
Det var jo ikke meningen, men det er noget der kan ske under selve drejningen. Der holder man jo fast i den ene ende og en ubalance kan så slynge den anden ende så meget, at gevindstykket bliver skævt. 

Hvordan forebygger man det ? ... måske ved, at køre langsommere med drejebænken ?? Man skal tænke sig godt om, når man er ufaglært...Dermed er jeg jo blevet en erfaring rigere, og har måttet bide i det sure æble og bestilt nogle trapez gevindstænger i ordentlig stål, med tilhørende samlemøtrikker, som bliver leveret i løbet af et par dage. Disse skal jo også drejes ned til 8mm, men der må vi så finde en løsning på, så gevindet ikke bliver beskadiget, eller at spindlerne kommer til at slå sig.

Men indtil de kommer, er der et par småting, der skal ordnes.

Selve ekstruderen er monteret for højt til, at den kan nå print-bordet, når det er helt i top, så det skal der kigges på. Så skal jeg have lavet beslaget på ekstruderen om, så der er plads til montering af den automatiske BED-LEVEL søger, så der er nok at tage fat på... og det vil jeg så gøre...

Torsdag, 17.11.2016
I går ONSDAG kom TRAPEZ-spindlerne med Post DK, så det var hurtigere end ventet..

Jeg har fået kigge og planlagt, hvad der skal laves af ændringer på extruderen, men endnu ikke blevet færdig, for da trapez-spindlerne ankom, blev disse lige sat i centrum, og min ven fra tidligere var frisk, og jeg kunne bare komme med det samme. Det gjorde jeg, og spindlerne er nu drejet ned, uden den føromtalte beskadigelse. Møtrikken løber let hele vejen på begge spindler, og der er ingen slør i dem.

Monteringen er i gang, og jeg mangler kun lige at få monteret den venstre spindel, som ses i ovenstående billede ( venstre midt ). Billeder kommer når begge er monteret færdig. 
Johh.. det blev da lidt sent i går aftes, og fredag har jeg lovet min søde hustru, at køre en tur for hende, så nu må vi se, hvornår jeg kan komme i gang igen.

Lørdag, 18.11.2016
I går fredag, arbejdede jeg til sent, og stødte ustandselig ind i problemer med disse plastikholdere.

Når jeg kigger på dem, kan jeg da godt se, at de nærmest er hule indvendig, og efter min bedste overbevisning, er der ikke mere fyld i end 10 % - MAX 20 % - og det er altså for lidt, hvis det skal holde til noget. Firkanterne i disse, er mere end 10 mm dybe, mellem et vandret lag som kan skimtes på den venstre del af, der hvor den er knækket.
Plastikken kan ikke holde, hvis der har været for lidt varme, og skilles ad, hvor det er svagest, ved den mindste belastning.

Nu er jeg i den situation, at jeg ikke selv kan bestemme mit printmateriale, når jeg får printet fittings ude i byen, med Mads har jo tydeligvis haft problemer med disse sorte plastik-ting, så han har måtte bruge et blødere materiale, som ikke knækker så nemt som dette sprøde, jeg har fået lavet mine fittings af. 

Hvordan kommer jeg forbi den hurtel ??  Det er et godt spørgsmål, men i nat har jeg haft limet disse plastikting med en speciel langsomt hærdende ACRYL-lim, så nu må jeg se, om det holder, så jeg kan få monteret mine nyerhvervede trapez-spindler.

Det ene trapez-spindel er monteret sammen med motoren, og kører let og problemfrit, men nu skal den anden monteres, når jeg har kontrolleret limningen. Så må jeg tage den derfra.

I dag har jeg fortsat med at montere, 

ACRYL limen ser ud til at holde nogenlunde, så jeg forsøger at komme lidt videre, og omkring kl. 13.00 prøvekørte jeg elevatorens Z-akse med en rimelig succes.

DSC00776.JPG (552921 byte) DSC00774.JPG (631646 byte) Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse.

Endelig nåede PRINT-BED toppen, og begge motorer kørte hele vejen, men kun ved, at jeg gav den kommandoen flere gange "GO HOME".

DSC00775.JPG (568698 byte)
Billede af "PRINT-BED"s underside, som viser varmelegemet, der skal have 220 Volt ~, og som har sin egen termostat regulering.

Der er noget, der skal justeres i softwaren, for den skal have kommandoen "GO HOME" 4 - 5 gange for at vandre fra bunden til toppen, og selve vandringen sker langsomt - meget langsomt, men den gør det, og der er ikke noget der bremser eller stopper den. Enkelte gange giver den et JERK fra sig, men den fortsætter indtil et softwaremæssigt stop, timer ud, og det er ikke "ENDSTOP" som stopper den. Når dette problem er løst, laver jeg en lille video.

Det ser også ud til, at jeg har fået ramt top punktet nogenlunde, idet ekstruderens NOSLE nu kan komme helt ned og røre PRINT-BED.

DSC00773.JPG (606486 byte) DSC00772.JPG (684505 byte)

Første billede her, viser min ekstruder, med selve "J-Head Hotend" ( den med køleribberne ), og andet billede viser et nærbillede af selve HOT-END med NOSLE'n af messing, som er helt nede og røre PRINT-BED.

På det første billede ses en skrå side af ALU-ophænget, til højre for J-Head
Denne har en rundt hul i midten, og den skal holde en lille ventilator. den er ikke monteret, men den ligger og venter, fordi jeg mangler nogle skruer, der er lange nok til at kunne montere ventilatoren. Det er en ganske lille 25 x 25 mm ventilator, 10 mm tyk, og ALU-pladen er 1,5 mm, så skruerne skal være ca. 15 - 18 mm lange og med møtrikker og skiver.

Samme billede viser til venstre for J-Head, en induktiv level-søger, som er den der skal sørge for, at NOSLE hele tiden har samme afstand til PRINT-BED.
Intet af det er endnu justeret på plads, men det kommer...

Johhh.... Det går langsomt fremad....

Dagen er ellers gået godt.
De sidste justeringer af trapez-gevindstængerne er gjort, PRINT-BED er installeret sammen med for-nivelleringskruer og ventilator, trækbåndene er monteret, og den sidste motor er også monteret, så nu er jeg så langt, så der kun er kabling tilbage.

Søndagens video...

Mandag, 22.11.2016
Jeg er gået i gang med kablingen, men det går langsomt...
Her er printudlæg til fordelingen af ledninger fra fladkablet til ekstruderen:

Farverne i første billede henviser selvfølgelig til farverne på fladkabelet, men printet er ikke helt retvisende, for jeg har monteret stik og forbindelser på et hulleprint, men det kunne godt være lavet således.

Mandagens kablingsvideo kan ses her:

Onsdag, 23.11.2016

I dag har jeg da fået lavet en forbindelses skinne, så jeg kan identificere de forskellig ledninger, og der er nu kommet system i spagettierne...

Af servicemæssig hensyn, hvis nu der en en eller anden der overtager den efter mig, så skulle han/hun jo gerne kunne finde ud af, hvordan det skal forbindelse. 
Desuden har kassen nu fået håndtag i siderne, så jeg kan rykke rundt med den. Bundpladen er monteret, og netforbindelsen til lysnettet, med støjfilter er også monteret,

STATUS:
Der mangler dog stadig et par ting.
Induktions level indikatoren skal forbindes, og NTC termostatmodstanden i ekstruderhovedet skal forbindes. 3D-print-bordets varmeplade skal forbindes med en særlig afbryder, fordi den ikke bliver styret af ARDUINO 2560, men med et eget temperaturregulerende kredsløb, og så skal der lys i kassen, ligeledes med egen tænd og slukke-kontakt, så man kan se, hvad det er man har gang i. Så skal CPU og RAMP 1.4 monteres i kassen sammen med strømforsyningen. Der skal laves lidt forpladearbejde til displaykontrolleren, så den kan betjenes udefra, med plads til printbordets varmeplade kontroller. Der skal lave en holder til filamentrullerne, og så har jeg i øvrigt en plan om, at jeg skal have et låg på kassen. Et forhøjet låg, måske 20 cm. med finer på 3 sider, og plexiglas på toppen og ud mod forsiden...såå..  Johhh... der er nok at se til.

Fredag, 25.11.2016
I går skete der ikke så meget, og i dag er jeg fortsat med kablingen.
Der skal lavet noget hardware til display, så det kan monteres under udskæringen i kassens forside, og det er jeg gået i gang med, men det er en langsom affære, da jeg jo skal opfinde det meste af det.. Dog er jeg da kommet et stykke af vejen. Nu må vi se, hvornår jeg kan få tid til næste etape.

Lørdag, 26.11.2016
Så er display på plads, og der er kommet strøm på kassen.
Dog er der endnu ikke kablet til RAMPS 1.4, men alle ledninger er ellers monteret, og der skal blot forbindes til RAMPS 1.4 for at alt skulle køre.

Det kom til at se således ud:

Dagen er nu gået, og jeg vil ikke kable op mere i dag, for når man er træt, laver man fejl.

I morgen søndag, kan tænkes at det bliver brændprøve dag?? - nu må vi se...