Tanker omkring de genopladelige batterier

Februar 2018

Ifølge sagkundskaben, skulle disse batterier være de bedste på markedet for tiden (Jan. 2018), men der kan jo komme nyere til, hen ad vejen.

De er nærmere beskrevet her:

.. af fabrikanten Panasonic, og jeg har jo hele tiden haft den tanke, at der skulle lavet et sikringskredsløb til kontrol af opladning af disse batterier.

Jeg har således støvsuget internettet for gode idéer til at lave et sådan kredsløb, og da også fået nogle gode nogen af slagsen, men så stødte jeg på denne lille fikse enhed på ebay.com, og der indså jeg, at jeg nok ikke skulle bruge alt for megen tid på, at genopfinde noget, som allerede er på markedet, og til en særdeles rimelig pris.

Der findes flere tilbud, også nogle der er billigere end denne model, men jeg valgte den p.g.a. den PROTECTION IC, samt at kunne få den leveret lidt hurtigere end at skulle venter til udgangen af april måned med at kunne får batterierne sikkert genopladet.

Det er så blevet altså til denne enhed:   ( 3 stk. for 76,60 Dkr. )

For godt 25 kr. pr. stk, kan der altså ikke spildes alt for megen tid på at genopfinde sådanne dimser her.

Faktisk er der jo blot tilbage, at sidde med dimsen, og finde ud af. hvor jeg kan fiske ben 12 ud af den, og så regne ud, hvad den kan bruges til at kontrollere.

Det skal også kontrolleres, om det er muligt at wire den op som vist, og så at lade disse ledninger blive siddende tilsluttet ladderen, medens batterierne er i normal brug. Hvis ikke... så skal der opfindes noget der kan slå disse forbindelser fra.

Dimsen skal gerne kunne bygges ind i kassen, så der kun skal tilsluttes en udvendig strømforsyning, til at genopladde batterierne.

Under alle omstændigheder, skal der nok monteres yderligere en konnekter for tilslutning af den externe strømforsyning, og måske skal der laves noget relæ-switz til de her adskilte ledninger til batterierne.

se teksten længere nede

Dette her fungerer helt fint, og det er ikke nødvendigt med yderligere kontrol.

Indstil strømbegrænser til 1.625 Amp, og skrue spændingen op til 13-14 volt på din strømforsyning. Dette er hvad Panasonic foreskriver.

Tilslut strømforsyningen til PLUS og MINUS, og vent til strømforbruget afbrydes og viser 0.

Diagrammet viser omskifterens indstillingen til genopladning af batterierne, og det ses, at hvis omskifteren er i modsat stilling, er der kun GND-forbindelse til kredsløbet, og plus 12.6 Volt som begge går videre til Antenne Analysatoren.

Det har været nødvendigt at justere på software læsning af de 12.6 Volt, som nu læses 200 gange og derefter deles med 200. Hvis dette ikke bliver gjort, vil spændingsmålingen stå og hoppe i takt med diverse brum-fænomener. 

Den dermed tilførte delay har ingen betydning.